dinsdag 25 augustus 2009

Frans schildert !

Laatste week "New Maassluis"


De maand augustus loopt op zijn eind en de zomervakantie-periode is voor bijna iedereen alweer voorbij. Zo is het ook deze zondagmiddag de laatste mogelijkheid om in het Douanehuisje te Maassluis de expositie “New Maassluis” te bezoeken.

Om deze succesvolle maand af te sluiten is als ‘finissage’ deze laatste zondag de expositie een uurtje langer geopend en wordt u uitgenodigd onder het genot van een glaasje wijn te toosten op al het goeds wat deze plek voor kunstminnend Maassluis heeft betekend en hopelijk in de toekomst ook nog zal betekenen.

Een aantal ‘zeefdruk-schilderijen’ zal op deze laatste openingsdag vertoond worden inclusief de gezeefdrukte afwerklaag, wat een bijzonder verrassend effect zal hebben.

Verder zijn er natuurlijk de bijzondere etsen van New York te zien en de nieuwste zeefdrukken van Maassluis. Op de afbeelding is de nieuwe monocolor zeefdruk “Hudson” te zien, waarop ook de schilderachtige Stadhuiskade afgebeeld is.

Ook het kunstwerk “De Tijd” begint zijn definitieve vorm te krijgen, er kunnen echter nog steeds kapotte horloges aan toegevoegd worden.

woensdag 19 augustus 2009

3e week "New Maassluis"


Op zondagmiddag van 1 tot 4 uur kan alweer voor de 3e week in het Douanehuisje te Maassluis de expositie “New Maassluis” van grafisch kunstenaar Frans Vonk bezocht worden.

Vele bezoekers hebben inmiddels de weg naar de Govert van Wijnkade gevonden, waar onder andere de fotografische etsen van New York veel belangstelling trekken. Op de afbeelding is de ets “Brooklyn Bridge” te zien.
Een aantal ‘zeefdruk-schilderijen’ bevinden zich inmiddels ook in een afrondende fase en hebben andere kunstenaars geïnspireerd om ook het penseel ter hand te nemen.
Verder zijn ook nog een tweetal grote foto’s van sterk verroeste scheepswanden te zien, waarmee de maritieme voorliefde van de kunstenaar wederom bevestigd wordt.

Al met al voldoende reden om op de zondag- of woensdagmiddag richting de Nieuwe Waterweg te wandelen of te fietsen, even van het prachtige uitzicht te genieten, enkele mooie zeeschepen te spotten en dan ook nog een vleugje kunst op te komen snuiven bij dit historische plekje aan de haven.

zondag 16 augustus 2009

2e week "New Maassluis"


Zondagmiddag van 1 tot 4 uur is het alweer de 2e week dat in het Douanehuisje in Maassluis de expositie “New Maassluis” van grafisch kunstenaar Frans Vonk te bezoeken is.

‘New’ zijn onder andere de Maassluise monocolor zeefdrukken van de Grote Kerk (zie afbeelding) en de Hudson. Bovendien is er een nieuwe meer-kleuren zeefdruk van de Grote Kerk te zien.

Interessant is ook het proces waarop een serie ‘zeefdruk-schilderijen’ tot stand komt: Voorbedrukte zeefdrukken op doek van 6th Avenue in New York worden voorzien van verschillende lagen acrylverf. Na voltooiing zal als afwerking de zeefdruklaag opnieuw over deze kleuren heen gedrukt worden.

Inmiddels zijn al een aantal oude kapotte horloges ingeleverd die gebruikt gaan worden voor het nieuwe kunstwerk “De Tijd”. Er is echter plaats voor nog veel meer exemplaren, dus breng uw horloges graag langs bij het Douanehuisje.

Het Douanehuisje is te vinden op de hoek van de Govert van Wijnkade / Noordzee op het industriegebied “Nieuwe Waterweg”.
De Culturele Raad Maassluis stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking voor culturele en kunstzinnige activiteiten. Heeft u interesse? Mail naar Gini Knippenberg, giniknip@xs4all.nl of bel telnr. 010-5912700.
Kijk ook eens op de website van de CRM: www.crmmaassluis.nl.

Frans Vonk in het Douanehuisje: Geopend van 13:00 tot 16:00 uur op de woensdagen 12, 19 en 26 en de zondagen 16, 23 en 30 augustus 2009.
Meer informatie op www.vonkzeefdrukken.nl.

dinsdag 4 augustus 2009

Expositie "New Maassluis" in Douanehuisje Maassluis

Het Douanehuisje in Maassluis wordt in de maand augustus bewoond door grafisch kunstenaar Frans Vonk.
Vorig jaar februari trok hij op deze lokatie regionaal de aandacht met de veel bezochte demonstraties ets-afdrukken en dit jaar heeft hij een nieuw thema gekozen:
“New Maassluis”.
Binnen dit thema is veel nieuw werk te zien, allemaal gemaakt in zijn atelier in het Arie de Groot Huis. Naast de ‘maritieme werken’ waar hij bekend mee is geworden, zijn ook veel indrukken van zijn reis begin dit jaar naar New York te ontdekken.

Het thema “New Maassluis” schetst dan ook een denkbeeldige tijdlijn, die zich laat omschrijven met de logische reeks:
New Maassluis - Noordzee – Atlantische Oceaan – New York
ofwel de lijn waarover de oude oceaanreuzen van met name de Holland America Line de zeeën doorkruisten...

U kunt in het Douanehuisje zien hoe een nieuwe serie ‘zeefdruk-schilderijen’ tot stand komt: Zeefdrukken op doek van 6th Avenue in New York worden voorzien van verschillende lagen acrylverf. Hierdoor ontstaat een serie gelijksoortige afbeeldingen met toch een totaal verschillend karakter. Vanzelfsprekend zal bij de tot stand koming van deze werken, de invloed van de directe omgeving en actuele lichtval rond de Nieuwe Waterweg van groot belang zijn...

U wordt ook uitgenodigd mee te werken aan een nieuw kunstwerk genaamd
“De Tijd”: Een grote afbeelding van een wel zeer bekend uurwerk zal voorzien gaan worden van zoveel mogelijk oude horloges. Van deze uurwerken heeft u waarschijnlijk een aantal kapotte exemplaren nutteloos in een lade liggen omdat u het zonde vindt ze zomaar weg te gooien...dan is daar nu een ideale bestemming voor gevonden! Lever ze in bij het Douanehuisje op de openingstijden die hieronder worden vermeld en zij zullen deel gaan uitmaken van dit unieke kunstwerk. Het is de bedoeling dit mozaiek na voltooiing in een mooie Maassluise ruimte tentoon te stellen.

Het Douanehuisje is te vinden op de hoek van de Govert van Wijnkade / Noordzee op het industriegebied “Nieuwe Waterweg”.
De Culturele Raad Maassluis stelt het Douanehuisje gratis ter beschikking voor culturele en kunstzinnige activiteiten. Heeft u interesse? Mail naar Gini Knippenberg, giniknip@xs4all.nl of bel telnr. 010-5912700.

Frans Vonk in het Douanehuisje: Geopend van 13:00 tot 16:00 uur op de woensdagen 5, 12, 19 en 26 en de zondagen 9, 16, 23 en 30 augustus 2009.